Festival kultur 2021

Festival kultur 2021

Ve čtvrtek 16.9.2021 jsme se opět zúčastnili třetího ročníku Festivalu kultur 2021, který se konal v parku Výstaviště v Mladé Boleslavi a pořádaly ho opět Centrum na podporu integrace cizinců pro Středočeský kraj a Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav. Letos měl festival skutečně velkou návštevnost, kterou nikdo nečekal. Podle informací z magistrátu města se na akci přišlo podívat kolem 2.000 návštěvníků.

Ve stánku, kde jsme mladoboleslavské veřejnosti prezentovali Thajsko, byly připravené naše masérky  Sasima, Warissara a Chanchai. Všechny žijí trvale v České republice a mají české rodiny, takže již české prostředí dobře znají a Thajsko se snažily představit nejen masážemi a dobrým jídlem, ale i konverzací v češtině.

Pro návštěvníky jsme, stejně jako loni, pro velký úspěch připravili dvě thajská jídla – lehké thajské zeleninové závitky a cizinci velmi oblíbené thajské jídlo s rýží Phad Kra Phao Gaj (v originále ผัดกระเพราไก่, anglicky přepisováno jako Pad Kra Pao Gai), což je smažené kuřecí mleté maso s listy bazalky.

Závitky a rýže s masem nám doslova mizely před očima a i když jsme tentokrát nachystali ochutnávku thajského jídla zhruba pro 750 lidí, zdaleka se bohužel nedostalo na všechny a již po 2 hodinách nebylo po jídle ani památky.

Děvčata na místě také nabídla návštěvníkům krátkou “ochutnávku” masáže zad a hlavy a podle fronty, která se u našeho stánku tvořila odhadujeme, že se thajská masáž občanům Mladé Boleslavi líbila ;-). Ne nadarmo thajská masáž k Thajsku neodmyslitelně patří.

V našem thajském stánku jsme také měli připraveny thajské bylinné balzámy a malou ukázku thajských bylin a zeleniny. Nejvíc návštěvníky zaujaly různé odrůdy thajského lilku a thajské zelené dýně.

Bohužel jsme letos nemohli předvést thajský tradiční tanec รำไทย – Ram Thaj (anglicky přepisováno jako Ram Thai) jako loňský rok, neboť naše kamarádka Suthamat, která tanec ovládá, musela být v práci. Snad se nám podaří toto malé nedopatření pro příští ročník festivalu napravit.

Kromě Thajska se na festivalu představilo dalších 9 zemí a národnostních menšin žijících v Mladé Boleslavi – Indie, Vietnam, Nepál, Ukrajina, Bulharsko, Slovensko, Turecko, Mongolsko a Moldavsko.

Na pódiu probíhal velmi pestrý kulturní program, kde jednotlivé země představily své tradiční kulturní umění.

Atmosféra na festivalu byla i přes nepřízeň počasí skvělá, návštěvníků přislo skutečně hodně a moc jsme si ho všichni užili.

Níže se můžete podívat na fotogalerii z festivalu a našeho stánku.

Foto © Jiří Suchý – www.jirisuchy.com