Festival kultur 2020 Pluhárna

Festival kultur

Ve čtvrtek 17.9.2020 jsme se zúčastnili druhého ročníku Festivalu kultur 2020, který se konal v objektu Pluhárna v Mladé Boleslavi a návštěvníkům jsme představili Thajsko především prostřednictvím thajského jídla a tradičního thajského tance. V našem stánku jsme měli i na ukázku některé thajské bylinky a zeleninu na přípravu thajských jídel a thajské bylinné balzámy, které také používáme během našich masáží.

Na místě byly naše masérky Sasima, Warissara a Umaphon, a také naše kamarádky Suwanlee a Suthamat. Všechny dámy žijí trvale v České republice a všechny mají české rodiny, takže již místní prostředí dobře znají a Thajsko se snažili představit nejen tancem a dobrým jídlem, ale i konverzací v českém jazyce.

Pro návštěvníky jsme připravili dvě thajská jídla – velmi lehké thajské zeleninové závitky a oblíbené jídlo s rýží Phad Kra Phao Gaj (v originále ผัดกระเพราไก่, anglicky přepisováno jako Pad Kra Pao Gai), což je smažené kuřecí maso s listy bazalky.

Návštěvníkům zřejmě chutnalo, protože se po 500 porcích připraveného jídla “jen zaprášilo” a již hodinu před koncem jsme již neměli ani zrníčko rýže ?

Thajský tradiční tanec รำไทย – Ram Thaj (anglicky přepisováno jako Ram Thai) pak zatančila na tradiční hudbu naše kamarádka Suthamat Panta. Tento tanec se formoval v letech 1456-1767, během trvání Království Ayutthaya a jeho současná forma včetně oblečení a dekorací je téměř identická s formou původní. Každý tanec vypráví nějaký konkrétní příběh většinou z Ramakian, což jsou thajské epické básně a příběhy vycházející z buddhistických příběhů Jataka.

Na festivalu se kromě “našeho” Thajska představilo dalších 9 zemí a národnostních menšin žijících v Mladé Boleslavi – Indie, Vietnam, Kolumbie, Ukrajina, Bulharsko, Slovensko, Turecko, Mongolsko a Moldavsko.

Atmosféra na festivalu byla skvělá a moc jsme si ho všichni užili. Již nyní se těšíme na příští ročník, kterého se opět moc rádi zúčastníme a těšíme se na vás i v naší provozovně, kde vám vždy rádi kousek Thajska nabídneme.

Níže se můžete podívat na video reportáž z Festivalu kultur 2020, kterou připravila společnost Tývka a také na malou fotogalerii.